Materialen

Eigenschappen, kwaliteitsnormen en onderhoud

Antiroest-behandeling staal
Al onze stalen producten worden thermisch verzinkt. Het zink vormt een duurzame beschermlaag waarmee roestvorming tegengegaan wordt. Het thermisch verzink procedé gebeurt volgens NEN-EN-ISO 1461. Coating staal Bijna al onze stalen producten kunnen worden voorzien van een poedercoating in de door u gewenste RAL kleur. De combinatie van verzinkt staal met poedercoating zorgt voor een extra lange bescherming tegen roestvorming. Het aanbrengen van de poedercoating op het zinkwerk gebeurt volgens NEN 5254 (de standaard glansgraad van de poedercoating in een RAL kleur is 80%). Een belangrijk aspect uit deze norm is dat voor producten in de buitenruimte op 3 meter afstand geen oneffenheden meer zichtbaar mogen zijn. Sommige producten kunnen in alle RAL kleuren worden geleverd. In een aantal gevallen wordt een extra toeslag berekend.
Roestvaststaal (RVS)
Roestvaststaal (RVS) is een materiaal dat door ons veelvuldig wordt toegepast in de VelopA-producten. Hoewel RVS 304 voldoende zou moeten zijn wordt door ons in de meeste gevallen gewerkt met RVS 316. RVS wordt in het dagelijks gebruik wel roestvrij staal genoemd maar dit is het niet. RVS is een materiaal dat wel degelijk kan roesten. Daar waar het oppervlak wordt beschadigd (in contact komt met een lagere soort staal (bijv. ijzer), zal er een dun laagje vliegroest vormen. Dit zal nooit verder (ver)roesten en kan eenvoudig weg gepolijst worden (bijv. met autocommandant). Onderhoud is dus wel noodzakelijk.
Hout en onderhoud
Hout is één van de meest pure natuurlijke materialen. De kwaliteit wordt bepaald door vele factoren tijdens het groeiproces van de boom en tijdens de verdere verwerking van het hout. VelopA kiest zorgvuldig de juiste houtsoort voor elke toepassing en stelt hoge eisen aan haar leveranciers. VelopA stelt dat kleine natuurlijke onregelmatigheden acceptabel zijn omdat deze de natuurlijke uitstraling accentueren. Dit is een bewuste keuze die VelopA heeft gemaakt. Niet natuurlijke oneffenheden, grove natuurlijke oneffenheden en tekortkomingen aan het hout die het functioneren of gebruik van het product in de weg staan zijn voor VelopA onacceptabel.
Onbehandeld hardhout kan een leven lang mee en heeft weinig onderhoud nodig. Wel adviseren wij u om eenmaal per jaar het hout schoon te maken. Vooral groene aanslag dient verwijderd te worden, anders kan het hout op den duur gaan rotten. Voordat u onbehandeld hout dat een tijd aan weer en wind heeft blootgestaan wilt gaan verven, dient u dit hout eerst goed op te schuren. Hout dat buiten bovengronds wordt gebruikt, kan worden beschermd door het periodiek te schilderen. Zorgvuldig schilderen en goed onderhoud van de verflaag is van belang voor de levensduur van het hout en de beschermlaag zelf. Jaarlijkse controle en een geregelde schilderbeurt zijn daarom heel belangrijk. Vooral de liggende delen (zitplanken van de banken) verdienen extra aandacht: scheurtjes en barsten kunt u herstellen door de plek plaatselijk op te schuren en over te schilderen. Wij adviseren om geverfd hout elke 2 jaar van een nieuwe verflaag te voorzien.
Alternatieven hardhout
VelopA werkt uitsluitend met de beste houtkwaliteit. Veel van onze houten producten worden ingegraven en daarom kiezen wij hiervoor een houtsoort met duurzaamheidsklasse I. De standaard houtsoort die VelopA aanbiedt is hardhout met FSC keurmerk. Het FSC-logo staat voor producten die hout bevatten dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen die onafhankelijk zijn gecertificeerd volgens de regels van FSC. ©1996 Forest Stewardship Council, A.C. (CU-COC-008531). VelopA is hier een groot voorstander van en is inmiddels gecertificeerd FSC-leverancier (CU-COC-008531). Op dit moment zijn er drie alternatieven voor het FSC hardhout:
- Bamboe. VelopA levert sommige producten ook met bamboeplanken.
- Eikenhout. VelopA levert sommige producten ook in eikenhout.
- Vurenhout. VelopA levert sommige producten ook in vurenhout.
- Kringloop kunststof. VelopA levert sommige producten ook in kringloop kunststof. De kringloopproducten kunnen worden hergebruikt. VelopA is bereid - in overleg - overtollige producten weer terug te nemen.

Bamboe
Geperst en geolied, duurzaamheidsklasse 1: De bamboe van VelopA is van absolute topkwaliteit en biedt vele voordelen. Dit milieuverantwoord product draagt namelijk bij aan een gezond ecosysteem. Bamboe groeit zeer snel, neemt 4 x meer CO2 op dan hout en geeft zelfs 35% meer zuurstof af. Het is ook sterker dan hout en het is vormvast. Bovendien heeft het net als hout, een warme, natuurlijke uitstraling. Bamboe kent een lange levensduur en is ook daarom een verantwoorde keuze. Kortom, bamboe is een volwaardig alternatief voor het duurzame FSC® gecertificeerd hardhout.
De bamboe van VelopA is standaard geolied met een bamboe olie. Wij adviseren om de bamboe minimaal een keer per jaar schoon te maken met een aanslag verwijderaar en te behandelen met een watergedragen bamboe olie om vergrijzing en aanslag tegen te gaan.
Beton
Bij het gieten van betonnen producten zijn vele factoren van invloed op de uiteindelijke kwaliteit en uitstraling van het eindproduct. Kleurnuances, kleine oneffenheden zijn inherent verbonden aan het materiaal en de productiemethode en geven het product een natuurlijke uitstraling. Een scheur die leidt tot verwonding, beschadiging van kledingstukken of het product verzwakt (scheur die te diep doorloopt) is onacceptabel. Een haarscheur in het oppervlak is echter acceptabel, VelopA heeft hiervoor een bewuste keuze gemaakt. Gestructureerde en/of grove oneffenheden en kleurverschillen zijn onacceptabel. Tijdens het uitharden van beton komt kalkuittreding voor. Dit veroorzaakt een witte uitslag op het beton. Dit is niet te voorkomen. Bij de donkergrijze producten als de Etna en Brick wordt zo snel mogelijk na productie de buitenzijde ingesmeerd met een laag Colorfresh. Dit voorkomt de verdere uittreding van kalk. Omdat het product een dag in de matrijs moet uitharden kan kalkuitreding niet voor 100 % voorkomen worden. Het materiaal is daarom enigszins gevlekt. Kleine kleurverschillen tijdens productie en/of opslag kunnen niet voorkomen worden. Tevens verkleuren de Etna en Brick producten in de loop der tijd, e.e.a. afhankelijk van de verschillende weersinvloeden waaraan het product wordt blootgesteld. Betonnen producten waarbij de sterkte een belangrijke rol speelt, zijn voorzien van een wapening. Voor een advies voor uw situatie kunt u het beste contact opnemen met onze verkoopmedewerkers.

  Het artikel is toegevoegd aan uw overzicht.


  Het product is toegevoegd aan uw selectie.