Design fietsenrekken voor Deventer

Voor het stallen van fietsen in de binnenstad koos de gemeente Deventer voor maatwerk. Geen ijzeren fietsenrekken, maar huisstijl Deventer.

Deventer heeft een historische binnenstad vol sfeervolle straatjes en pleinen. Jarenlang blokkeerden fietsen de smalle straatjes en langzaam maar zeker verrommelde het aangezicht. De gemeente vond het tijd voor verandering. Geen alledaagse fietsenrekken en -klemmen, maar maatwerk. Studio Groen+Schild kreeg van de gemeente de opdracht voor het maken van een zogenaamde ontwerpenveloppe.

Hierin zijn de ontwerpprincipes voor de fietsparkeervoorzieningen vastgelegd. Het basisidee is dat de fietsparkeerplekken worden aangekleed met cortenstaal, dat een fraaie roestkleur heeft. Strips op de grond geven de fietsvakken herkenbaar aan en zorgen voor een duidelijke parkeerrichting. Afhankelijk van de plek in de binnenstad en het aantal te stallen fietsen worden de vakken voorzien van roestkleurige nietjes, rekken of klemmen. VelopA, dat eerder al dergelijke projecten uitvoerde voor onder andere de gemeenten Amsterdam, Eindhoven en Utrecht, ontwikkelde het plan verder. Een team van adviseurs perfectioneerde het plan tot maatwerk, passend bij het straatbeeld van Deventer. VelopA werkte de klantwens uit in een schets, die, na goedkeuring van de gemeente Deventer, werd omgezet in engineering en productietekeningen (die voldoen aan de geldende eisen). Daarnaast verzorgt VelopA de productie en levering van het ontwerp.

De fietsparkeeroplossingen zijn geen overbodige luxe, vertelt Jan Nakken, adviseur stedenbouw van de gemeente Deventer, “De gemeente stimuleert inwoners om op de fiets naar de binnenstad te komen. Mensen moeten hun fiets goed en veilig kunnen stallen. Maar al die geparkeerde fietsen moet niet leiden tot verrommeling van de openbare ruimte of hulpdiensten letterlijk en figuurlijk in de weg staan doordat ze smalle straatjes blokkeren.”

  • plaats: Deventer

  • opdrachtgever: Gemeente Deventer

  • jaar van oplevering: 2017

 

  Het artikel is toegevoegd aan uw overzicht.


  Het product is toegevoegd aan uw selectie.