Fietsparkeren bij fietsenstalling De Entree toegelicht

Er is al veel publiciteit geweest rondom de recent geopende onderwaterfietsenstalling De Entree bij Amsterdam Centraal Station. VelopA heeft, in opdracht van Max Bögl en Gemeente Amsterdam, de CapaCITY dubbellaagse fietsenrekken geleverd voor dit unieke project. De fietsenstalling is nu ruim een maand in gebruik. Een goed moment om als leverancier van de fietsparkeersystemen het project nader toe te lichten.

 

 

Wat kenmerkt een goede fietsenstalling als de Entree en wat waren de uitdagingen tijdens dit project voor ons als VelopA? 

Het project De Entree in beeld
 
In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als busstation, is de grootste fietsenstalling van Amsterdam - met circa 7.000 fietsparkeerplekken, waarvan 700 OV-fietsen - gerealiseerd. Een immens project waarbij wij in 2018 zijn gestart met de ontwerpfase en dat in januari 2023 feestelijk werd geopend. Het is de eerste fietsenstalling ter wereld die onder water is gebouwd. 

Wat kenmerkt een goede fietsenstalling?

Feiko Withagen, product designer van VelopA, zet in bijgaande video uiteen waar een goede fietsenstalling aan dient te voldoen. Alles draait om gebruiksvriendelijkheid waarbij de gebruiker centraal staat.

Stap 1: goed vindbaar en herkenbaar

Fietsers willen geen moeite doen om hun fiets te parkeren en parkeren de fiets het liefst direct voor het station . Een goede fietsenstalling als De Entree moet als ware de gebruiker verleiden om de fiets inpandig te parkeren. Zorg daarom voor een logische aanrijroute en een goede herkenbaarheid. Dat hebben de makers van De Entree goed voor elkaar.

Stap 2: makkelijk kunnen betreden 

De rolbanen in de Entree zorgen voor een makkelijke toe- en uitgang voor fietsers. Anders dan bij een luie trap die ook vaak toegepast wordt bij stallingen. Bij de luie trap is het vaak zwaar om de fiets weer naar boven te tillen.

Stap 3: een veilig gevoel creëren

Het valt gelijk op hoe mooi licht en ruimtelijk de Entree is. Het voelt aan als een fijne plek. Een fietsenstalling mag nooit donker of benauwd zijn, maar hoort juist een veilig gevoel te geven.

Stap 4: snel je parkeerplek vinden

De fietser wordt gelijk geholpen door het handige fietsdetectiesysteem. Met behulp van de groene en rode lichten ziet de gebruiker gelijk waar er vrije parkeerplekken zijn. Men hoeft dus niet lang te zoeken naar een geschikt plekje.

Stap 5: de fiets in een dubbellaags rek parkeren

De moderne dubbellaags fietsenrekken zijn gebruiksvriendelijker dan men vaak denkt. Het begint al bij het handvat wat prettig aanvoelt en als een consumentenproduct. De gebruiker pakt niet een stuk staal beet, maar een fijne grip. En de geïntegreerde gasveren helpen bij het makkelijk optillen van je fiets.

Hoe ervaren fietsers de stalling en de etagerekken? We hebben het gevraagd aan een aantal gebruikers van de fietsenstalling:

“Heel blij met de fietsenstalling. Lekker dichtbij de trein en mijn e-bike staat hier veilig”.

“Top die hoge fietsenrekken. De meeste mensen zetten hun fiets namelijk in het lage rek, waardoor je alle ruimte voor je eigen fiets hebt”.

“Wat een ruimte! Niet meer je fiets ergens tussen proppen, maar gewoon netjes je fiets kunnen neerzetten zonder dat je bang bent dat er een slag in je wiel komt”.

De uitdagingen tijdens dit project

Deze fietsenstalling is een enorm project geweest met maar liefst 7.000 parkeerplekken midden in het centrum van onze hoofdstad. En dat in een periode waarin de productie en supply chain behoorlijk onder druk hebben gestaan. Dat heeft wel voor wat uitdagingen gezorgd. Heel het bedrijf, elke afdeling binnen VelopA, heeft zich ervoor ingezet om het project tot een succes te maken. Het laatste stuk van de aflevering hebben we gedaan met pontons om het verkeer bij het centraal station zo veel mogelijk te ontlasten. We hebben ook dubbele montageploegen ingezet om ervoor te zorgen dat alles op tijd klaar was voor de opening.

Waarom kiezen kanten voor VelopA?

Wij zijn marktleider op het gebied van fietsparkeersystemen. Al meer dan 60 jaar leveren wij oplossingen voor fietsparkeren. Afgelopen jaar hebben wij wereldwijd meer dan 118.000 fietsplekken gerealiseerd. VelopA levert fietsenrekken van Australië tot aan Zuid-Amerika. Overal. Je zou kunnen zeggen dat fietsparkeren, net als watermanagement, een ware Nederlandse specialiteit is. 

  • plaats: Amsterdam

  • locatietype: Ondergrondse fietsenstalling

  • opdrachtgever: Gemeente Amsterdam

  • jaar van oplevering: 2023

 

  Het artikel is toegevoegd aan uw overzicht.


  Het product is toegevoegd aan uw selectie.